Inte långt ifrån Luleå ligger Piteå, och där återfinns en annan livlig närradiokultur; Pite FM Studentradio 92,8. Redan 1989 insåg studenterna på ljudingenjörsutbildningen att de skulle behöva ett sätt att praktiskt öva på de teoretiska kunskaper de fick i sin utbildning. Närradioföreningen i Piteå blev basen, och det var Studentkåren på Musikhögskolan i Piteå som stod för sändningstillståndet.

År 2000 startade högskolan en radioproducentutbildning, och då blev utsändningarna förstås många fler. När en annan kanal bytte studio och frekvens gavs ett större utrymme till radiostudenterna, och 2003 kunde man, efter att ha gjort undersökningar hos stora studentgrupper, starta det som idag är Pite FM Studentradio. Det är Sveriges nordligaste studentradiostation och de hävdar själva att “med rätt vindar” hörs de även i Luleå. Programmen produceras och musiken läggs av eleverna på radioproducentutbildningen och sänds från LTU Campus Piteå, dygnet runt, året runt.

Blandat i tablån

Radiotablån domineras förstås av ungt, glatt och musikaliskt, men med stor variation av genrer. Några exempel på program är:

  • Java – programmet som inleder varje vardagsmorgon.
  • Emma och Lisa tänker (högt) – Ett härligt pratprogram.
  • Musikalradio – Jennie och Viktor pratar om musikaler.
  • Skratta eller gråta? – Hanna och Alexandra diskuterar livets händelser.
  • Tipp Topp – Mattias, Alexandra och Sanna väljer en artist och spelar dennes åtta bästa låtar.

Studentradion i Sverige

Studentradion i Sverige (SRS) är ett ungdomsförbund för studenter som sänder radio och har ca 25 000 medlemmar. Idag finns det tolv aktiva studentradiostationer som är medlemmar i föreningen och förutom Pite FM Studentradion är det; DUR Dalarnas studentradio i Falun, K103 i Göteborg, Radio AF i Lund, Radio Campus i Örebro, RadioLUR i Växjö, Radio SHORE i Kalmar, SH Radio i Södertörn, Stampus FM i Helsingborg, Stockholm College Radio, Studentradion i Uppsala och Umeå Studentradio.

Förbundets främsta syfte är att främja studentradioverksamheten i landet, till exempel genom att hjälpa stationerna att samarbeta, utbyta kunskaper och erfarenheter samt få bättre ekonomiska förutsättningar.