Närradiostationen Radio Luleå sänds på 89,3 och når ca 75 000 personer i Luleåområdet. Alla som är intresserade av att sända radio där kan gå med i en förening, och därmed få tillgång till stationen. Föreningen Luleå Närradio, som äger sändningstillståndet och har funnits sedan 1985, har ett uttalat syfte att:

  • värna om yttrandefriheten i Sverige.
  • ge en plattform i etern till alla som har en historia att förtälja.
  • måna om att informera om samhällsfrågor och kulturfrågor.

För den som vill hålla sig uppdaterad kring radio Luleås aktiviteter, och få en inblick i vad som händer i en radiostudio, så har de även en Facebook-sida. Där ges möjlighet att interagera med medlemsföreningarna och att upptäcka nya program som marknadsförs via kanalen.

Verksamheten fanns tidigare på Folkets Hus Ripan i Luleå, men återfinns sedan hösten 2017 i en villa på Sunderby Folkhögskola.

Medlemsföreningar

2017 hade man sex medlemsföreningar som var delaktiga i att sända närradio:

  • Radio Aquila, som har ett program med samma namn.
  • Vänsterpartiet med sitt program “Radio Röd”.
  • Radio X, som sänder sitt program “Radio X” men även turistradio sommartid.
  • SAP Luleå Arbetarekommun som sänder programmet “Radio S”.
  • Radio Dari, som är afghanska kulturföreningen program på språket dari.

Ytterligare medlemmar som dock har sina program vilande är Unga Örnar Luleå och deras “Örn-radio”, samt Kurdiska kulturföreningen och Somaliska kulturföreningen. Under våren 2018 startades syriansk radio samt sändningar från Nederluleå församling.

Sändningar dygnet runt

På Radio Luleå kan du alltid lyssna på något. Om det inte är någon av medlemsföreningarna som har sändning så kan det vara Luleå Kommunfullmäktige eller Norrbotten Landstingsfullmäktige som sänds. Övrig tid sänds en slinga. Programmen går att lyssna på via en vanlig radiomottagare på FM-bandets frekvens 89,3, men även via hemsidan radiolulea.se som direktsänder och dessutom lägger upp programmer i efterhand i form av podcasts.