För boende i Överkalix med omnejd som är intresserade av att börja sända närradio, har Överkalix Folkradio startat en studiecirkel där deltagarna producerar program som senare sänds i kanalen. Under kursens gång tar varje person fram en produktion inom konceptet “Mina Minuter” eller “Mina Favoriter”.

Kursen riktar sig till privatpersoner och skolor, men även till föreningar som vill lära sig inspelningsteknik, mixning och utsändning.

Studiecirkelns innehåll

Grunder, tre tillfällen:

  • Förenklad inspelningsteknik med en mikrofon.
  • Förenklad mixning och ljudfilsbehandling.
  • Utsändning av material och musik, hantering av tablå samt arkivering och juridik.

Fördjupning, tre tillfällen:

  • Att spela in flera ljudkällor parallellt och mixa i direktsändning.
  • Hantera material i direktsändning.
  • Att streama direkt från en sändningsplats.

Programkoncepten “Mina Minuter” och “Mina Favoriter”

I “Mina Favoriter” väljer programledaren en favoritlåt, favoritartist eller grupp och låter programmet handla om just denna. Förutom att spela låtar så kan man berätta en historia kring artisten, intressanta detaljer runt en viss låt eller om sin egen relation till musiken.

I “Mina Minuter” berättar programledaren om sig själv. Kanske går det att komprimera sitt livs historia till en kvart, eller så plockar man ut ett specifikt intresse, en händelse, en historia man vill berätta eller kanske en talang man vill marknadsföra.

Resultaten syns i tablån

Det som produceras i Överkalix Folkradios studiecirkel dyker upp upp i radion så snart det finns eterutrymme. “Mina Favoriter” sänds tisdagar och torsdagar klockan 22.00, medan “Mina Minuter” för närvarande inte har en fast tidpunkt för utsändningar. Klart är dock att kursen bidragit till att många fler känt sig manade att prova på närradion, något som gynnar både föreningen och ortsborna. Med ett mer varierat utbud att lyssna på skapas bättre förutsättningar för att närradion ska leva och frodas. Och för den som har synpunkter eller idéer har man inrättat folkradion, ett telefonnummer dit alla kan ringa för att säga vad de tycker!