Närradiostationen Radio Boden består av sex föreningar som sänder på FM-bandets 98,2. BNR, Villaägarna, Radio Active Boden, Pingstkyrkan, Korskyrkan och Svenska Kyrkan gör de program som pågår i princip dygnet runt för lyssnarna i och runtom Boden i Norrbotten. För den som inte har en radiomottagare så går även att även att lyssna via hemsidan bodensradio.se där man klickar sig in på “webbspelare” eller “ljudarkiv” där det finns många program från bakåt i tiden. De aktuella programmen är “Jazztimman”, “Kvällsmackan”, “Lösa Boliner”, “Smakbitar” och “Soul Collection”.

Boden har cirka 28 000 invånare i kommunen, varav 17 000 i tätorten. Staden har på senare år satts på kartan med hjälp av den framgångsrike sångaren Kjell Junior “Brolle” Wallmark och filmregissören Kjell Sundvall, men är även födelseorten för sportjournalisten Albert Svanberg och tidigare Google-vd:n Stina Bergfors.

Bodens Närradioförening

Föreningen vars namn förkortas BNR, grundat 1986, är paraplyföreningen för de andra föreningar som sänder i kanalen. De står för driften och underhållet av sändarutrustning, de lägger programtablån, förhandlar kring avtal och marknadsför även alla program som sänds i kanalen. De gör inga egna program, men däremot direktsänder de alla sammanträden i Kommunfullmäktige Boden och Landstingsfullmäktige för Norrbottens län.

Några av föreningens allra första medlemmar var Vuxenskolan, Pingstkyrkan och Folkets Hus. Det var även på Folkets Hus i Boden som BNR kunde börja sända, inledningsvis via hyrd sändare. På bara några år producerade man cirka 2 000 timmar av radioprogram och sände utöver detta nästan 1000 timmar musik.

Idag äger man sin egen sändare och har en bra teknisk och administrativ ordning för både sändning och programinsamling som gör att man undviker längre avbrott i kanalen. Dessutom har man kunnat höja kvaliteten på ljud och funktioner. Flera av programmen sänds från studion i källarvåningen på Kyrkgatan 30, medan Radio Active Boden huserar i studion i det så kallade Snabelhuset, och Pingstkyrkan i sin egen Studio 7 på Prinsgatan 7.