20 mil från Boden ligger Gällivare, som innehar ytterligare en spännande närradiostation i Norrbotten. Ulf Renberg och Klas Holmgren grundade Gällivare Närradio och kanalen Radio Gällivare 1989 som nu som då sänds från studion i Folkets Hus. Enligt den senaste undersökningen lyssnar ca 10 % av Gällivareborna regelbundet på sin lokalradio, vilket motiverar de ideellt arbetande entusiasterna att fortsätta producera och sända program. På FM-bandet 97,7 kan man lyssna på programmet, alternativt lyssna på dem i efterhand då de läggs upp på hemsidan som har ett digert arkiv.

Information och diskussion på agendan

Gällivare radio har sammanställt sina syften, som utgör grunden för hela verksamheten. Föreningen ska:

  • Ge föreningar och samarbetspartners i Gällivareområdet en plattform för att skapa radioprogram som gynnar och underhåller lokalbefolkningen.
  • Låta lokala myndigheter, företag och liknande verksamheter nå ut med intressant och relevant information och diskussion.
  • Med hjälp av direktsändningar och liknande där lyssnarna kan delta, skapa förbättrad samhörighet i Gällivare.

Musik och samtal i tablån

Radio Gällivare sänder vanligtvis ett program per dag, och oftast med musiken i fokus. Jonne Rocket med sitt rockprogram, Micke Stridsson och Håkan Zoergel som har sitt dito, det är blandad musik med Carl och så Berne Sehlberg som spelar gamla godingar med Owe Thörnqvist.

Men tittar man närmare på arkivet, som självklart är tillgängligt för lyssnande via webben, så finns där en hel del spännande program med många olika ämnen. Vad sägs till exempel om Peter Aasa om branden på björnfällan, inslaget om Lapplands djurklinik, ett reportage om när Stefan Löfven besöker Gällivare eller om Hemvändardagen? Det finns också högst personliga program, som till exempel Bror Wennström och Tomas Skoglund, Johan Johanssons radioshow, Claes och Johannes talar ut, samt när man bjuder in gäster till studion. Då blir det program som Socialnämnden i studion eller Kommunstyrelsen i studion. Därtill kommer utsändningar från Kommunfullmäktiges sammanträden.